Facebook Pixel

Защо косата може да се нуждае от хидратация?

Защо косата може да се нуждае от хидратация?

Съдържание:


Имате накъсана коса с множество цъфтящи краища? Липсва й предишния блясък и здравина? А знаете ли, че може да й липсва необходимата хидратация?

Да, точно така! Дехидратацията може да е пагубна за всички функции на тялото Ви! Когато приемът на течности е недостатъчен, организмът Ви дава приоритет на по-важните. Това влияе негативно не само на вида и здравината на косата, но и на състоянието на скалпа. Омазняването се увеличава, заедно с пърхота и усещането за сухота.

Ако търсите пътя към промяната, той преминава през правилните грижи! Мислете за косата си като за кожата. Колкото повече я поддържате, подхранвате и хидратирате, толкова по-добре ще изглежда.

Чудите какво трябва да подобрите в ежедневието си, за да изглеждате добре? В тази статия ние, от FG Style, ще Ви помогнем да откриете оптималната формула към съвършенството. Ще Ви запознаем със съветите на професионалистите и ще Ви помогнем да подобрите навиците си.

Защо косата може да се нуждае от хидратация?Какво трябва да знаете?

Няма как да Ви обясним защо се нуждаете от хидратация, ако не обърнем повече внимание на косата. Тя е съставена от 95% кератин и протеин, които се намират вътре в косъма, но също и във външния му слой – кутикулата. Неговата роля е да я предпазва от UV лъчите, морската вода, околната среда и външни агресивни условия, които могат да я увредят. Затова е съставен от люспи на кератин и липиди. Именно те, запазват хидратацията и поддържат косъма цял, предпазвайки го от накъсване и прекомерен цъфтеж.

Когато кутикулът е отслабен, люспите се надигат и не могат да изпълняват защитната си функция. По този начин косата е уязвима и е изложена на всички външни фактори, които могат да я увредят. Това нарушава не само здравината, но и външния вид.

Затова лесно абсорбира вода, но също толкова лесно я губи. Това е много голям проблем, защото с него се появява и чувствителност към промените във влажността на въздуха. Повърхността е нарушена, блясъкът изгубен, а UV лъчите с лекота могат да я увредят още повече. Нуждата от хидртация става още по-голяма.

Каква е разликата между хидратация и подхранване?

Казано най-просто – при липса на хидратация косата се нуждае от вода, а когато е суха – трябва да се подхрани от мазнини.

Дехидратираната коса произвежда достатъчно себум, но й липсва вода. Причините може да са различни – от здравословни до външни условия. Тогава външният й вид изцяло се променя – усеща се по-груба, няма блясък, склонна е към накъсване и има чувствителност към влага. За да се справите с този проблем, е необходимо да се възобнови хидратацията. По-специално – трябва да се насочите към продукти, които са специално на водна основа и имат силно действащи активни съставки с овлажняващо действие. Това ще помогне за възобновяване на естествената еластичност и гъвкавост.

От друга страна, сухата коса може да е дехидратирана, но не е задължително. При нея проблемът произлиза от липсата на важни хранителни вещества и мазнини. В кутикула липсват липиди, които карат люспите да се отварят и водата да се изпарява. Съответно, трябва да се подхрани, за да се затворят и да се запечата естествената хидратация в косъма.

Какви са причините за дехидратацията?

Начинът Ви на живот и ежедневието могат да повлияят не само на здравето Ви, но и на това как изглежда косата Ви. Има много причини, които довеждат до загубата на хидратация. Най-често срещаните са:

  • Здравословното състояние – тук трябва да се обърне внимание не само на генетиката, но и дали имате нормални нива на хормоните. Някои хронични състояния също могат да повлияят на здравината и визията на косата.
  • Къде живеете – околната среда също е важен фактор. Например, ако живеете в горещ и сух район, прекарвате часове под слънцето и вятъра или плувате често в хлорирана или солена вода, всичко това ще повлияе на косата Ви.
  • Как се грижите за нея – много специалисти обръщат внимание на подбора на правилните продукти. Важно е не просто да изберете професионален шампоан, балсам и маска, но и да са подбрани според типа на косата Ви.
  • Топлинна обработка – много дами използват уреди за оформяне – преси, маши и други. Те могат да увредят физическата структура на косъма. Увреждайки кутикула, те позволяват твърде лесното усвояване и загуба на влага. Така косата започва да губи вода и се излага на вредни свободни радикали, които нарушат здравето й.
  • Стресови фактори – това са фактори от околната среда като цигарен дим, замърсители, химикали и психическо състояние. Например – боядисването се извършва с много силни химически препарати, които целят да обезцветят косата. Колкото по-силни са те, толкова повече се нарушава здравината на кутикула и се дехидратира.
  • Недостатъчен себум (влага) – липсата на блясък е първият сигнал, че нещо не е наред с хидратацията на скалпа и косата Ви.

Защо косата може да се нуждае от хидратация?Какви са „симптомите” на дехидратацията?

За много дами е трудно да определят какво не е наред с косата им. Някои намират липсата на блясък за временно явление и просто сменят използваните продукти, докато други са объркани и се лутат между различните възможности.

Всъщност, има няколко ранни признаци, които Ви подсказват, че става въпрос за дехидратация. Дори може да разберете още СЕГА! Застанете пред огледало и се вгледайте в косата си. Погледнете внимателно и разходете погледа си по цялата дължина. Не се фокусирайте върху цъфтящите краища, а се разходете малко по-нагоре. Ако забелязвате накъсвания, които са в средата, вместо само на върховете, това е първия „симптом”.

А сега погледнете скалпа си. Забелязвате ли дали изглежда сух? Може би се лющи и Ви сърби често? Тези проблеми се появяват, когато косъмът е загубил външния си защитен слой поради липса на хидратация.

Може да забележите и промени в текстурата. Когато косъмът се чувства по-груб или хвърчащ, въпреки че сте го сресвали скоро, това е знак, че е време да се погрижите за проблема!

Друг признак е, ако косата Ви се заплита по-лесно от обикновено и трудно успявате да я разплетете. Обърнете внимание на еластичността – затруднявате се да я оформите в различни прически като къдрене или изправяне, може да подсказва липсата на влага.

Прекомерното накъдряне също е важен „симптом”. Може да си мислите, че това е нормално да се случва. Всъщност сте прави – това може да се случи естествено на всички типове коса. Причината може да е статично електричество, голяма влажност или да сте заспали с вързана коса, когато е мокра. Но, когато имате проблем с хидратацията, това се случва много по-често и самите къдрици трудно се различават по форма. Те всички просто се сливат, оставяйки след себе си заплетени кичури и дори понякога – възли.

Може ли дехидратацията да причини косопад?

Разбираемо е да се притеснявате, ако забележите загуба на коса. Важно е да знаете, че дехидратацията може да бъде фактор, който да допринесе за това. Както вече Ви споменахме, при недостиг на вода, човешкото тяло се фокусира върху поддържането на жизненоважните органи. Това често намалява енергията за несъществени функции като растежа и здравината на косата. Дехидратацията оказва влияние върху цикъла на косъма като потенциално увеличава отделянето и забавя повторния растеж.

Освен това кара клетките в космения фоликул да функционират по-малко оптимално. Без достатъчно вода клетките в корените нямат енергията, от която се нуждаят, за да растат. С течение на времето тези ефекти могат да се проявят като изтъняване на косата или косопад.

Можете ли да предотвратите всичко това?

Да – решението е лесно! Само след няколко промени, можете да възобновите баланса и блясъка, да намалите заплитането, да изгладите косъма и да подобрите неговата текстура. А всичко това ще върне красотата и здравината на косата Ви.

За да хидратирате косата си е необходимо да премахнете лошите влияния от обкръжаващата Ви среда и да подберете правилните продукти – шампоан, балсам и маска!

Открийте ги в нашия онлайн магазин още СЕГА!

Поръчайте ги и направете първата стъпка към промяната! Свържете се с нас на телефон: , ако се нуждаете от професионален съвет.

Следете и нашия блог, защото в следващата статия ще Ви споделим как да поддържате косата си винаги хидратирана и как правилно да се грижите за нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *