Facebook Pixel

На какво се дължи мазната коса?

На какво се дължи мазната коса?

Съдържание:

  1.  Защо косата Ви се омазнява?
  2.  Какви продукти Ви препоръчваме?

Косата Ви е загубила блясъка и обема си? Лесно се омазнява, независимо колко пъти в седмицата я миете? А знаете ли, че има редица фактори, които могат да причинят по-бързото омазняване на скалпа и косата?

Мазната коса може да Ви причини не само неудобства, но и да наруши ритъма Ви на живот. Здравата коса произвежда определено количество себум, чиято цел е да хидратира скалпа и да защити косъма от външни влияния. Количеството, което се произвежда, варира в зависимост от типа на косата, Вашите навици и начина Ви на живот.

Понякога естественият себум се натрупва върху косата, особено в корените. Това може да й придаде по-гладък вид, който повечето хора свързват със замърсяване. Причините за това са различни – от по-фин и тънък косъм, който не може да абсорбира себума, произведен от скалпа до здравословни проблеми.

Ако все още не можете да намерите решение за здрава и красива коса, тази статия е за Вас. В нея ние, от FGStyle.bg, ще Ви запознаем с най-честите причини, които довеждат от омазняване на скалпа и косата.

Защо косата Ви се омазнява?

Както вече споменахме, себумът, който естествено се произвежда от скалпа, е отговорен за омазняването. Той също помага на косата да бъде здрава и хидратирана. С течение на времето това вещество може да се натрупа, правейки косата да изглежда омазнена, само няколко дни след измиване.На какво се дължи мазната коса?

Има няколко фактора, които могат да засилят производството на себум от скалпа като:

Хормони

Има няколко важни момента от развитието на всяка жена, които предизвикват промени в хормоналните й нива. Такава са – пубертет, бременност, раждане, кърмене и менопауза. Те могат да имат косвен ефект върху омазняването на скалпа.

Ако се притеснявате за проблеми с хормоните, но не сте повлияна от някое от горните състояния, е време да се консултирате с лекар. Обяснете на Вашия личен лекар Вашите съмнения и при необходимост, той ще Ви препрати към специалист.

Промените в хормоните могат да се дължат и на здравословното сътояние или наличието на заболяване като инсулинова резистентност. А също, и приемането на медикаменти и хронични заболявания. Те също могат да допринесат за по-бързото омазняване на косата.

Промени в условията на живот или околна среда

Внезапно понижаване или повишаване на температурата или дори пълна промяна на климата може да накара тялото Ви да реагира. То ще увеличи производството на себум, за да защити скалпа и косата Ви от неблагоприятните условия на околната среда.

Това свръхпроизводство има за цел да поддържа косата Ви при тежки условия, дори това да не е търсеният от Вас ефект за косата Ви. Обърнете внимание, че този процес не е свързан единствено с времето навън.

Например, през зимата преминавате от студа навън към топлите помещения вкъщи. Тази промяна в температурата може да накара тялото Ви да реагира и може да забележите, че косата Ви се омазнява повече и по-бързо през зимните месеци.

Носенето на шапки

Независимо дали става въпрос за носене на шапка през зимата или лятото, това може да предизвика омазняване на скалпа. Без значение каква е материята на шапката, тя улавя естествения себум и избутва косата към скалпа. С това увеличава шанса за разпространение на омазняването, а в същото време и сплесква косата, правейки омазняването по-очевидно.

Използването на прекалено много продукти на маслена основаНа какво се дължи мазната коса?

Ако имате суха коса, вероятно често избирате продукти на основата на масла за по-лесно разресване . Важно е да се придържате към дължината и краищата на косата си и да не слагате от тези продукти на скалпа. По този начин ще избегнете омазняването и необходимостта от по-често миене.

По същия начин, използването на твърде много кондициониращ агент, особено ако нанасяте върху корените, може да причини мазен ефект.

Избягвайте корените, когато използвате балсами или масла, за да избегнете утежняването на косата и ненужното омазняване.

Използване на грешен шампоан за типа на косата Ви

Ако се борите с мазна коса, струва си да обърнете внимание какъв шампоан ползвате. Ако използвате продукт за хидратация, това вероятно допълнително стимулира омазняването.

Мазната коса се нуждае от почистващ шампоан, който помага за премахване на замърсяванията, себума и натрупаните по косъма продукти. Шампоаните за мазна коса не само премахват излишното омазняване от скалпа, но и почистват в дълбочина и подхранват косъма.

Добра идея е и да намалите температурата на водата, с която се къпете. Причината е, че горещата вода стимулира мастните ви жлези, което води до по-бързо омазняване на косата.

Миене на косата всеки ден

Когато косата се омазнява лесно, за много дами най-лесното решение е да я мият по-често, дори всеки ден. Но това всъщност влошава ситуацията. Като премахвате редовно естествените мазнини от косата, косата смята, че трябва да ги допълва по-често.

Професионалистите препоръчват постепенно да намалите миенето на косата до 2-3 пъти седмично. Не забравяйте да нанасяте балсам само към крайщата, за да предпазите косата и корените от утежняване и по-бързо омазняване.

Сухият шампоан, също може да Ви помогне, за да разредите измиванията. Нанасяйки го равномерно по скалпа, това ще помогне да премахнете излишното омазняване и косата Ви да издържи още няколко дни до следващото измиване.

Игра с косата

Всички обичаме понякога да прокарваме пръсти през току-що измита коса, но докосването на косата или триенето на скалпа може да насърчи естественото производството на себум. Прокарвайки ръка през косата, Вие премествате себума, което увеличава омазняването.

Ако това Ви се случи, е време да помислите за решение. Например, можете да вържете косата или да я направите в прическа, която ще Ви попречи да я докосвате. Сравнете след няколко дни как изглежда косата Ви и, ако не е омазнена както преди, значи това е била причината за прекомерното омазняване.

Използването на мръсни гребени и уредиНа какво се дължи мазната коса?

Винаги почиствайте поне веднъж в седмицата четките и гребените, които използвате. А уредите за стилизиране на косата – преси, маши и други, след всяко използване. Така ще сведете до минимум възможността за замърсяване и стимулиране на прекомерно омазняване.

По същия начин имайте предвид колко често разресвате косата си, когато е мазна, тъй като разресването помага за разпространението на себум в косата.

Използването на мръсни кърпи и спално бельо

Дори ако използвате всички правилни продукти, поддържате правилна рутина за миене и почиствате редовно четката, косата Ви пак може да се омазнява прекомерно. Причината може да бъде – мръсното спално бельо. Когато спите, косата Ви може да влезе в контакт с остатъчен грим, пот, мъртва коса, която се е събрала върху калъфката.

За да предовтвратите това, Ви препоръчваме да сменяте калъфката си поне ДВА пъти седмично. Това може да помогне за предотвратяване на прекомерното омазняване.

Какви продукти Ви препоръчваме?

В нашия онлайн магазин ще откриете професионални продукти – шампоани за мазна коса, от най-добрите производители в бранша. Поръчайте ги през нашия сайт или се свържете с нас на телефон: 0899 144 366 и ние с удоволствие ще Ви помогнем с професионален съвет.

Следете и нашия блог, защото скоро ще Ви дадем отново съвети как да имате красива, здрава и бляскава коса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *