Facebook Pixel

Ритуали за късмет през Страстната седмица и на Великден. Спазвайте ги и ще ви върви през цялата година!

Ритуали за късмет през Страстната седмица и на Великден. Спазвайте ги и ще ви върви през цялата година!

В православната традиция на българина Страстната седмица и Великден имат особено значение. Един от най-важните и светли християнски празници Великден за нас българите е свързан и с редица ритуали и поверия, които се спазват стриктно, за да ни върви през цялата година.

Ето какво разказват за традицията нашите приятели от FG Style:

Страстната седмица е наречена така, защото на старобългарски „страст“ означава „страдание“. По тази причина дните на Христовите страдания от влизането на Исус Христос в Йерусалим за Пасха до смъртта му са наречени „страстна седмица“. Приближавайки се към кулминацията на тази седмица, всеки от дните от понеделник до събота е наречен Велик.

Страстната седмица започва на първия ден след Цветница, който е наречен „Велики понеделник“.

На Велики понеделник започва голямото почистване на къщата. Това чистене има и ритуален (символично пречистваш) характер – мият се прозорците – за да виждат очите, премита се с метла – за да изгоним лошите помисли и късмет, поръсва се с вода двора (днес се ограничаваме до измиване на пода) – за да са чисти помислите ни. Нарича се за здраве.

На Велики вторник ритуалното почистване продължава с изтупване и пране. Изобщо цялото това чистене се прави за здраве на хората в дома.

Велика сряда е последния ден от голямото чистене. Тогава задължително всички в къщата се къпят. Жените мажат косите си с масла и помада – да са здрави и лъскави през цялата година, а мъжете се подстригват и бръснат брадите си.

На Велики четвъртък всяка домашна работа е строго забранена! Боядисват се великденските яйца, като задължително тази дейност се извършва до залез слънце. Първото яйце задължително се боядисва червено. С него се прави кръстче за здраве на челата на децата и се оставя до иконата, за да пази къщата.

На Велики петък (наречен още Разпети петък) по-талантливите домакини рисуват боядисаните от предния ден яйца с различни мотиви. Отново е забранена всяка домакинска работа.Ходи се на църква и се минава под масата три пъти за здраве.

На Велика събота се месят и пекат козунаците.

Най-важни обаче са ритуалите, които всеки трябва да спази на самия празник, за да му върви, да е здрав и щастлив, през цялата година:

Задължително още сутринта обличаме най-новите си и хубави дрехи.

Още със ставането, задължително сресваме косите си, а ако паднат косми ги увиваме в чиста кърпа и ги заравяме в чиста пръст. (Ритуалът е срещу уроки и се прави в някои части на България)

Първото яйце, което се яде е червено. То трябва да се разреже и да се сложи на масата.

Червено яйце се слага и до главичките на децата, още докато спят. Това ще ги пази от болести и най-вече от шарка.

Черупките на великденските яйца никога не се хвърлят. На село хората ги дават на кокошките, за да снасят много през цялата година.

И най-важното – когато цялото семейство се събере около празничната трапеза – побързайте да заключите вратата. Така късмета и благополучието ще останат в къщата и няма да избягат от вас.

Най-важно е да посрещнете празника с любимите си хора, с усмивка и добро настроение, а съвети как да изглеждате наистина неотразими на празника може да намерите ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *