Facebook Pixel

4 мита и факти за миенето, разресването и подстригването на косата

4 мита и факти за миенето, разресването и подстригването на косата

МИТ: Колкото по-често подстригвате косата си, толкова по-бързо тя ще расте

ФАКТИ: Честотата на подстригване не влияе върху скоростта на растеж на косата. С подстригване можете да премахнете само разцепените краища, които увеличават чупливостта на косата.

Ако не позволите косата ви да бъде разделена допълнително и я подстрижете навреме, това временно ще реши проблема.

Правилната грижа ще помогне за предотвратяване на щети и в резултат на това чупливост: овлажняващи шампоани и балсами, внимателно разресване.

Освен това се препоръчва по-рядко да използвате сешоар, маша или преса за коса.

МИТ: Трябва да разресвате всеки ден по много – препоръчително е да прокарвате 100 пъти гребена през косата

ФАКТИ: Косата не се нуждае от такова разресване. Експертите съветват да сресвате косата си само когато е необходимо и внимателно: не дърпайте и не късайте. И ако косата е заплетена, трябва да действате бавно и внимателно.

Най-лесният начин да разчлените косата си под душа е след като нанесете балсам. Но определено не си струва активно да размахвате гребен. Ако прекалите, рискувате сериозно да повредите косата си.

МИТ: Косата може да свикне с козметиката и няма да има ефект

ФАКТИ: Косменият фоликул се намира под кожата и се подхранва от кръвоносните съдове, а не от козметиката. Видимата част от косата се състои от мъртви клетки, така че косата не може да знае какви средства използва човек, тези клетки не са в състояние да запомнят нещо или да свикнат с нещо.

Усещането за пристрастяване може да възникне поради факта, че ефектът на новост от използването на закупения продукт е изчезнала.

Със сигурност си струва да проучите нови шампоани , балсами и маски – за да намерите най-добрата грижа за себе си. Но изобщо не е необходимо да се изоставят доказаните методи за избягване на фалшивия страх, че косата „свиква“.

МИТ: В никакъв случай не трябва да миете косата си всеки ден, това е много вредно

ФАКТИ: Няма категоричен отговор на въпроса колко често трябва да миете косата си – всичко зависи от вида и състоянието на косата и скалпа. Например, хората с мазен скалп може да се наложи да се мият ежедневно, докато тези със сух скалп може да се наложи да се мият веднъж седмично или дори по-малко. Освен това честото миене е подходящо за тези, които използват много стилизиращи продукти, които могат да замърсят косата им по-бързо.

За тези, които мият косата си всеки ден, можете да изберете специални, нежни продукти.

Смята се, че някои препарати в шампоаните имат по-меки почистващи свойства от други. Но значителна разлика може да бъде по-вероятна в количеството на самото активно вещество – колкото по-малко е, толкова повече мазнина ще остане върху косата след измиване, което означава, че косата няма да е толкова суха.

Ако не искате да задълбавате всеки път в четенето на етикета, можете просто да изберете шампоан, предназначен за ежедневна употреба: така пише на опаковката му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *