Facebook Pixel

10 причини, поради които косата ви изглежда зле

10 причини, поради които косата ви изглежда зле

Слънчеви очила, памучни калъфки за възглавници, ластици и още седем причини, поради които косата ви не предизвиква завистта на другите.

Мръсните прибори за коса

Четките, машите, уредите за изправяне и гребените, които са с вас от милион години – тези и други инструменти за оформяне се нуждаят от измиване и почистване, точно както чинии, дрехи или спално бельо. След известно време по повърхността им се натрупват мазнини, мръсотия и прах, които запушват порите на скалпа, което води до изтъняване на косата и косопад.

Слънчевите очила

Повечето жени имат един много лош навик, който седи някъде между кошмара на всички стилисти и зловещата мечта на трихолог – навика да носят очила на главите си. Да, да, боли и косата. Очилата прищипват космените фоликули (което съответно неизбежно води до загуба на коса), а също така периодично изтръгват лъвския дял от космите, когато се опитвате да върнете аксесоара на правилното му място.

Честото измиване

Разбира се, много зависи от вида на косата. Някой, без никакви последствия, дори всеки ден може да мие косата си до скърцане, но повечето все пак е по-добре да бъдат внимателни. В противен случай косата няма да издържи на такъв натиск и ще започне да се рони, като коледно дърво в края на февруари.

Липса на слънцезащита

Косата, подобно на кожата, трябва да бъде защитена от вредното въздействие на околната среда и слънчевата светлина. През пролетта и лятото това е особено важно, така че изберете стилизиращи продукти със SPF защита или създайте навик да покривате косата си със специални защитни воали със слънцезащитен крем, преди да излезете.

Памучни калъфки за възглавници

Памучното спално бельо има една много противоречива характеристика: абсорбира добре влагата. От една страна, не може да се каже, че това е лошо, защото няма нищо особено в това, че тъканта може да абсорбира вода. От друга страна, близостта на памучното бельо до телата ни по време на сън означава, че калъфките и чаршафите могат да абсорбират влагата от косата и кожата ни, което постепенно нарушава хидролипидния баланс. Между другото, това е една от причините, поради които се препоръчва да започнете сутринта с чаша вода и овлажнител (препоръчваме да добавите възстановяващо масло за коса към този комплект). Алтернатива на памучното бельо може да бъде коприната.

Кърпи

Ако сте свикнали активно да сушите косата си с кърпа, преди да изсушите със сешоар, имаме лоши новини за вас. Когато се намокри, косата става по-уязвима, така че агресивното триене на космите върху плата може да ги нарани. Съветът е просто леко да попиете косата си с кърпа, която (за предпочитане) е от микрофибър: това е най-малко травмиращата тъкан.

Конска опашка

Стегнатата, висока опашка е истинският враг на здравата коса. Въпреки факта, че тази прическа изглежда невероятно, по-добре е да я запазите до по-добри времена, а причината е същата: силен натиск върху космените фоликули.

Неправилно хранене

Повтаряме още веднъж, че храната е един от основните източници на красота. Без правилно хранене няма да има нито лъскава коса, нито красива фигура, нито здраве като цяло. Първо, водата и витамините А, С и Е са особено важни – никъде без тях.

Боядисване

Ако коригирате цвета на всеки 4-6 седмици (не по-често), тогава плешивостта и изтънялата коса няма да ви застрашат, особено ако боята е винаги с добро качество. Ако обаче сменяте цвета си толкова често, колкото сестрите Кардашиян-Дженър, тогава можете предварително да се сбогувате със здравите къдрици.

Неправилна грижа

Трябва да се грижите не само за косата, но и за скалпа. Той се нуждае от масаж, специални ексфолиращи скрабове и овлажняващи маски. Помните ли, че здравето идва отвътре? Така че, ако косата ви е скучна, тънка, непрекъснато се цепи и има много проблеми с нея и никакви чудодейни маски не помагат, започнете да лекувате скалпа си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *