Facebook Pixel

Топ 5 на грешките при грижата за косата

Топ 5 на грешките при грижата за косата

Помислете за тази статия като за тест: проверявайте колко грешки правите редовно. Опитайте се да ги избягвате и ще видите как се трансформира косата ви.

Използване на грешен шампоан

Разбира се, изборът на шампоан е по-лесен от изграждането на ракета, но това не означава, че някой ще ви подхожда или че можете да изберете шампоан, например по миризма, както правят много. Шампоанът трябва да е подходящ не само за вашия тип коса, но и за скалпа ви. Ако имате чувствителен скалп, внимавайте с шампоани за дълбоко почистване и лечебни шампоани, тъй като те съдържат повече активни съставки и могат да предизвикат дразнене. Ако това се случи и дразненето продължава, уговорете среща с трихолог или дерматолог. Не пренебрегвайте пърхота, изберете доказано лекарство от надеждна марка.

Съвет на редактора: Направете ТУК своя избор информирано, и между качествени продукти

Използване на агресивни стилизиращи продукти

Плажни къдрици, хитри плитки, огледално гладка коса – модата непрекъснато се променя. Опитвайки се да сме в крак с нея, поливаме косата си с многобройни стилизиращи продукти. Но колко често обръщаме внимание на композицията? Лаковете и геловете често съдържат алкохол, който може да раздразни скалпа и да направи косата суха и чуплива. За щастие професионалните марки са се научили да правят композицията по-нежна. За това се използват пантенол, глицерин, витамини А, Е, В12, естествени масла и екстракти от растения и плодове.

Съвет на редактора: Вижте повече ТУК

Неправилно разресване

Този блок включва няколко грешки наведнъж: използване на грешен гребен, разресване на мокра или влажна коса или напълно отказ от разресване на косата. Последното често се греши от момичета с къдрава или вълнообразна коса.

Друг важен съвет е да не забравяте да миете гребена си редовно: просто го мийте с шампоан или течен сапун веднъж седмично. Разресването на мокра или влажна коса е наистина вредно: тя се разтяга, чупи и губи еластичност . Четкайте само сухата коса, не пренебрегвайте овлажнителите за коса без отмиване .

Злоупотреба с термична обработка

Разбира се, чували сте за опасностите от термични ефекти върху косата и то неведнъж. Едно е да правите къдрици за сватба, дипломиране или важно събитие, съвсем друго е да изправяте косата си или да извивате краищата всеки ден. Дайте на косата си малко почивка: в офиса или университета е по-добре да направите красива плетена прическа, например плитка с 4 нишки. Не забравяйте да използвате термозащита при полагане.

Неправилно използване на масла и маски

Не забравяйте просто правило: маслото може да се прилага върху корените на косата (с изключение на мазния скалп), но маските не могат. Овлажняващи и подхранващи маски се прилагат от средата на косата, ако косата е много повредена, отстъпете поне 3-4 сантиметра от корените. Маслените маски, особено маските за растеж на косата, също могат да се прилагат върху корените.

Правете маслени маски като курс: веднъж седмично в продължение на 4-5 седмици, тогава косата ви ще се нуждае от почивка. Не претоварвайте косата си с маски и балсами, за нормална коса е достатъчно да правите маска само веднъж седмично. Нанесете овлажняващ балсам от средата на косата на не твърде дебел слой. Прочетете инструкциите, преди да използвате продуктите.

Съвет на редактора: Избирайте качествени продукти, подходящи за вашият тип коса и скалп! Повече вижте ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *