Facebook Pixel

Най-интересните и любопитни факти за 8 март

Най-интересните и любопитни факти за 8 март

Защо Международният ден на жената е на 8 март?

Според историците женски празник е имало още в древен Рим. На този ден римляните давали подаръци на съпругите си, а робините получавали почивен ден.

Много години по-късно, в САЩ, през 1857 г. работещите жени излизат по улиците на Ню Йорк, настоявайки за еднакви условия на труд. Протеста получава името – „Марш на празните тенджери“. А исканията на жените са: подобряване на качеството и комфорта на работното място, намаляване на продължителността на работния ден и равно заплащане с мъжете.

След 50 години, в последната неделя на февруари, жените отново излизат на протести. Но този път основното им искане и правото на глас на изборите. Протестите са свързани и с дискриминационно отношение към жените. Властите не толерират подобно поведение на нежния пол и изпращат полицията на местата за протести, които разпръскват жените с ледена вода от маркучи.

Любопитно е, че протестите започват отново през 1909 г. и отново през същият период. Така още през 1910 г. 8 март, всъщност е ден, който отбелязва смелостта и борбата за равни права на американките.

Друг интересен факт е, че на 8 март 1910 г. френският пилот Елиз де Ларош става носител на титлата на първата жена пилот в света, притежател на лиценз за управление на самолет.

Мъжете, които предпочитат да спестят от подаръци за половинките си, упорито наричат празника „комунистически“, заради факта, че Клара Цеткин, комунистка от Копенхаген, взема от американките идеята за протестите на 8 март. Тя говори по време на Втората международна конференция на жените социалисти, настоявайки ежегодно да се провеждат митинги в чест на правата на жените по целия свят.

Официално Международният ден на жената е признат от международните организации в Европа. И за първи път се отбелязва като цяло на 19 март през 1911 г. и то само в няколко европейски държави.

Но защо именно на 8 март се празнува Деня на жената? Според психолози, денят е избран защото цифрата осем прилича на фигурата на жена, а през март започва пролетта, която е символ на раждането.

През 1975 г. ООН, в чест на Международната година на жените, обявява Международния ден на жената на 8 март.

Интересно е, че в бившия СССР, в началото празникът не се е отнасял за целия женски пол. Дори е имал различно име: „денят на прегледа на бойните сили на работнички и селянки от цялата страна“.

В Мадагаскар 8 март е почивен ден само за жените, докато мъжете работят. А в Китай 8 март е работен ден, макар и празник.

До 1966 г. не е било прието на жените да се подаряват цветя и подаръци за 8 март. Семействата обикновено отбелязвали датата с малки, домашни тържества.

 В момента женският празник се чества в 32 държави.

Идеята е на 8 март жените да си почиват и да се глезят, да получават уважение, цветя и подаръци. Но, според статистиката, дамите най-често прекарват този ден в кухнята, подготвяйки празнична почерпка.

Повече, за най-желаните подаръци за празника, можете да видите ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *