Facebook Pixel

Коледа в изолация! Как да избегнем депресията?

Коледа в изолация! Как да избегнем депресията?

Европейците трябва да избягват излишни пътувания по време на Коледните празници поради ситуацията с COVID-19, обяви Ханс Клуге, ръководител на европейското подразделение на Световната здравна организация (СЗО).

„Тук има разлика между това, което властите имат право да правят, и това, което трябва да направите вие“, цитира The Guardian откъс от изявлението на Клуге. Според него пътуването около Коледа „не си струва риска“, поради опасността от заразяване с COVID-19.

В същото време Клуге акцентира и върху опасността самоизолация и локдауна, заедно със социалните проблеми, да повлияят върху психичното здраве на населението.

Как да посрещнем тогава празниците, без да изпаднем в депресия, затворени между четирите стени на дома?!

Истината е, че събиранията с приятели, близки и роднини около празниците носят много положителни емоции, които обичайно ни зареждат за дълго време. Същият ефект имат и пътуванията към далечни и близки дестинации. Положителните емоции въздействат върху психиката ни, а възможността дълго време след това да разказваме за преживяното, допълнително удължава периода на „емоционален заряд“.

Когато всичко това ни е отнето, когато принудително сме ограничени да изживеем незабравими моменти и да посетим желани места, ние като че ли предварително се настройваме, че „Коледата е невъзможна“.

Празниците обаче не са само тежки софри и пътешествия. Сега е момента да сплотим семействата, да подготвим заедно коледната украса, да направим меденки, баница или заедно да навием сърмите за Бъдни вечер. Да експериментираме с менюто и интериора.

Най-хубавата част от Коледните празници обаче са очакването на Дядо Коледа и отварянето на подаръците, които той е оставил под елхата.

А тази година подаръците трябва да са специални и то най-вече за възрастните, защото именно те ще компенсират част от емоциите от които сме лишени. Те ще са онова, за което ще си спомняме дълго време и което ще ни носи приятно усещане.

Получаването на желан подарък създава двустранен емоционален заряд, който засяга както получателя, така и този, който га е избрал, опаковал и поставил под елхата.

За това е важно да не оставяме този най-важен елемент от празничното настроение за последния момент, ако искаме да направим „Коледата възможна“.

Време е за пазар!  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *