Facebook Pixel

Как да се справите с накъсаната и изтощена коса?

Как да се справите с накъсаната и изтощена коса?

Имате изтощена и накъсана коса, без блясък? Мечтаете да върнете нейната красива визия и да се справите с тези проблеми? А знаете ли, че правилната грижа е от голямо значение?

Всяка дама се е сблъсквала с така наречената „цъфтяща коса”, но при някои дами това е сериозен проблем, който засяга не само крайщата, но и по-нагоре косъма. В медицината този проблем е познат като „трихоптилоза”.

Чудите се как да заздравите косата си и да й върнете красивата визия? В тази статия ние, от FG Style, ще Ви запознаем със съветите на нашите професионалисти.

Какво трябва да знаете за цъфтящата коса?

Цъфтящите краища изглеждат не само разочароващо, но и е невъзможно да възвърнете целостта на косъма, след като вече ги имате. Това се случва, когато:

  • защитната кутикула на космите е нарушена.
  • Косата е дехидратирана.
  • Косата е увредена в резултат на атмосферни влияния, при топлинна или химическа обработка.

При наличието на един или повече от тези фактори, се получава разцепване или изтриване влакната на косъма и съответно косата се накъсва или започва да цъфти повече в краищата. Разцепените краища могат да променят изцяло визията на косата, отнемайки нейния блясък. Най-лошото е, че ако този проблем не бъде третиран своевременно, ще доведе до накъсване на косъма и по-нагоре в дължината.

Всеки ли има цъфтяща коса?

При всяка дама цъфтенето и накъсването на косата може да бъде в различна степен. Това зависи от типа на косата й, нейното здравословно състояние и други външни фактори. Можете да имате повече или по-малко накъсана коса, в зависимост как я оформяте, колко интензивно, какви продукти използвате и дали й прилагате топлинна обработка.

Атмосферните условия и средата, в която живеете, също са от значение. Излагането на силно слънце, вятър и дъжд, както и замърсяванията в градовете, могат да повлияят и направят Вашата коса по-податлива на увреждане.

Как да предотвратите накъсването на косата?

Първата и най-важна стъпка е да обърнете внимание на начина, по който я сресвате. Понякога четките не са най-добрият вариант, ако забелязвате след това накъсване. Забележете какъв е резултатът след сресване с четка и, ако е необходимо, преминете на дървен гребен.

Начинът на сресване е също толкова важен! Правете плавни и нежни движения и никога не влагайте сила. Грубото четкане ще отслаби и протрие косъма и ще причини повече накъсване и впоследствие -цъфтящи краища.

Обърнете внимание на местата, където косата е заплетена или са се получили възли. В този случай, е най-добре да използвате гребен с широки зъби, за да ги премахнете. Започнете от краищата си и внимателно преминете към корените. Ако започнете отгоре или се опитате да ги премахнете с четка, може да накъсате косъма по цялата дължина.

НЕ сресвайте косата си мокра! Мократа коса е по-податлива на увреждане. Водата прониква в косъма и разтяга ствола му, което кара външият слой да се повдига. Добавянето на стрес от четкането в това състояние може да доведе до накъсване.

kak-da-se-spravite-s-nakusanata-i-iztoshtena-kosa-2.jpg

Препоръчваме Ви да разресвате косата си преди да я намокрите и след това, когато изсъхне или е леко важна.

Ако Ви се налага да излизате, а косата Ви не е изсъхнала, добър вариант е да опитате да я изсушите с кърпа. Препоръчително е да изчакате поне 20-30 минути, а след това да нанесете балсам без измиване по цялата дължина, преди да се опитате да я разрешите.

Отново е от значение да използвате гребен с широки зъби или специална четка за мокра коса, която е проектирана да я предпазва.

Друга препоръка е да разделите процедурите по боядисване, къдрене или изправяне на косата. Топлинната и химическата обработка оказват голямо въздействие на здравето и визията но косъма, особено когато са комбинирани 2 процедури наведнъж.

Можете да предотвратите увреждането на косата като:

  • Оставите да минат поне 4 седмици между боядисванията на косата. Специалистите препоръчват, ако е възможно да изчакате поне 6 седмици.
  • Не комбинирате начините на третиране. Например, да не боядисвате и изправяте косата си в същия ден. След боядисване, изчакайте поне 2-3 дни, преди да я подложите на топлинна обработка.
  • Винаги след боядисване използвайте балсам или маска за подхранване на косъма.

Защо хидратацията е много важна?

Поддържането на косъма хидратиран е от ключово значение за предотвратяване на цъфтящи краища. Сухотата може да отслаби косата, особено в краищата, а това може да причини увреждане и разцепени краища.

За да се справите със сухата коса, обмислете използване на маска за коса. Много е важно да добавите, не просто какъвто и да е продукт, а подходяща маска против накъсване в рутината си. Използвайте я веднъж или два пъти седмично, в зависимост от текстурата на косата си, за да поддържате краищата си еластични и хидратирани.

Маските са по-добрият вариант от измиващите балсами, защото са по-концентрирани и остават върху косата по-дълго време. Ефектът е по-мека и блестяща коса с по-малко сухота, накъсване и накъдряне.

Това е още по-важно, ако имате коса с дължина под раменете или се боядисвате често, тъй като краищата Ви са по-податливи към накъсване. Овлажнената и хидратирана коса е по-еластична – следователно е по-малко вероятно да се разцепи.

kak-da-se-spravite-s-nakusanata-i-iztoshtena-kosa-3

Има ли начин да прикриете цъфтящите краища?

Въпреки че няма начин да поправите нацепените краища, можете да направите щетите по-малко забележими. Eдиният варинат е да използвате заглаждащи спрейове, балсам или масло за хидратация на краищата. Тези продукти не само придават блясък, но изглаждат косата, което помага да се прикрият накъсаните краища.

Друг вариант е да изберете прическа, която скрива краищата . Можете да опитате да оформите косата си в нисък или висок кок. Все пак професионалистите препоръчват да не прекалявате, защото честото връзване може да доведе до по-голямо накъсване.

Имайте предвид, че разделените краища могат да прогресират и да нацепят косъма. Така че ще трябва да подстрижете или отрежете повредената коса, за да предотвратите по-нататъшно увреждане.

Как да се грижим за увредена коса?

Независимо как я стилизирате или каква е околната среда, най-добрият начин за възстановяване на податливата на накъсване коса е избирането на подходяща грижа и рутина. Препоръчваме Ви да изберете шампоан, балсам, серуми и маска, предназначени да подхранват и укрепват отслабената коса. Тези продукти са специално формулирани за увредена коса, за да я заздравят,за да възстанови блясъка и плътността и намали риска от развитие на цъфтящи краища.

Споделете с нас в коментарите как се справяте с този проблем!

Разгледайте нашите страхотни професионални продукти в онлайн магазина ни или се свържете с нас на телефон: 0899 144 366. Нашите консултанти с удоволствие ще Ви препоръчат подходящи продукти за Вашия тип коса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *