Facebook Pixel

Как влияе слънцето на косата и как да се справим с пораженията от плажните дни?

Как влияе слънцето на косата и как да се справим с пораженията от плажните дни?

Почти всички знаят значението на слънцезащитните продукти и внимателно подбират крем или лосион с подходящото ниво на защита. Често обаче на косата не се обръща такова внимание, въпреки че тя също страда от ярка слънчева светлина – както през зимата, така и през лятото.

Накратко: Какво трябва да знаете за въздействието на слънцето върху косата?

Слънчевите лъчи увреждат косата и разрушават нейната структура. Най-силният ефект се проявява през лятото и през ваканциите.

Най-лесният начин да защитите косата си е да я скриете. Също така е важно да се използват продукти с SPF филтри и UV защита.

Ако повредата не може да бъде предотвратена, косата може да бъде възстановена с помощта на специални продукти.

По подробно:  Как въздейства слънцето върху косата ви?

Ултравиолетовата светлина въздейства на кератина – защитният слой, който прави косата гладка и лъскава: пряката слънчева светлина унищожава аминокиселините, изграждащи кератина. Резултатът от този ефект се забелязва веднага – косата става суха, чуплива и неподредена.

Слънцето също унищожава пигмента, който е отговорен за цвета на косата. Тъмнокосите хора имат повече такъв пигмент, така че този процес не е толкова опасен за тях. Блондинките и изобщо хората с по-светли коси са заплашени не само от „изгаряне“ и изсветлени нишки, но и от разрушаването на самата структура на косъма.

Друг проблем, който може да причини продължителното излагане на слънце, е кръвообращение на кожата на скалпа. От пряката слънчева светлина кожата става суха, космените фоликули не получават достатъчно храна. Растежът на косата се забавя и тя започва да пада.

Защита:

Освен носенето на шапка или друго покритие на главата, които често имат друг негативен ефект, ако не са подбрани правилно и спарват главата, е важно да използвате продукти с SPF филтри и UV защита. Такива маркировки могат да бъдат намерени и в конвенционалните продукти за грижа: шампоани, балсами, лак, пяна за стилизиране и т.н. Но това ще бъде достатъчно, за да предпази косата през зимата, а през периода на активно слънце е по-добре да използвате „тежка артилерия“. На някои продукти можете да видите маркировката KPF – това е индексът на кератинова защита. Колкото по-висока е тя, толкова по-ефективна ще бъде козметиката за защита на косата от разрушаване на защитния слой.

Допълнителен плюс са естествените масла в състава на средствата за коса. Те интензивно подхранват и овлажняват косата, помагайки й да устои на вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение. Полезен е и пантенолът, който абсорбира слънчевите лъчи.

Подходящите продукти могат да бъдат разделени на две категории: тези, които се използват след измиване, и тези, които са подходящи за суха коса. За максимални резултати препоръчваме да ги използвате в комбинация. Например, нанесете масло или серум, за да защитите косата си преди оформяне и използвайте специален спрей, преди да излезете навън.

Може ли да възстановим косата си след продължително излагане на слънце

Ако обстоятелствата са се развили по такъв начин, че косата е пострадала от слънцето и е загубила блясъка си, красотата и гладкостта си, това не е причина за отчаяние. Пищните ви коси могат да бъдат възстановени.

Първото нещо, което трябва да направите, е да се отървете от сухите краища. Дори ако е жалко да загубите дължина, няма нужда да се съмнявате: това ще ви помогне да направите прическата си добре поддържана.

След това трябва да изберете продукти за овлажняване и подхранване на косата, като се фокусирате върху маркировката „за суха и увредена коса“. Това се отнася за всички продукти: шампоани, балсами, маски и стилизиращи продукти. Важно е да се обърне внимание на състава – продуктите не трябва да съдържат алкохоли и сулфати.

При измиване използвайте балсами за коса и специални маски. Трябва да се предпочитат храни, които са фокусирани върху балансираното хранене и възстановяването. Маските трябва да се използват поне два пъти седмично. Важна стъпка в възстановяването ще бъдат и продуктите за грижа без отмиване: масла и серуми, които се нанасят върху влажна или суха коса преди оформяне.

Правилното решение би било да се добавят и допълнителни грижи като: ампули, масла и други продукти. Такава грижа не замества редовните процедури, а се прилага заедно с тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *