Facebook Pixel

За менопаузата от първо лице

За менопаузата от първо лице

Когато говорим за менопаузата, първото нещо, от което се страхуваме са ужасните вълни, сърцебиене, нервност и сълзливост. Възможно ли е да бъдат минимализирани и то без медикаменти?

Според наши читателки, преминали успешно през този етап, да се справим с неприятните „ефекти“ на менопаузата е лесно, ако спазваме няколко прости правила:

  1. Да си намираме повече работа. Желателно е да открием и нещо, което да запълва свободното ни време – хоби, спорт, танци и т.н. Така ще ни остава по-малко време да се съсредоточаваме върху състоянието на организма си.
  2. Да пием повече вода. Особено, когато усетите, че започва т.н. „гореща върна“. Пиенето на вода помага за справянето с нея.
  3. Ограничаване на алкохола и цигарите.
  4. Режим на храненето. Освен, че предпазва от качване на килограми, помага и за състоянието на кожата.
  5. Съхраняване на външния вид. Много рядко се казва, че хормоналните промени влияят пряко върху състоянието на косата . Тя започва да изтъняват, активно да пада, да изсъхва, да губи блясъка и еластичността си.

Трябва да се помни, че активната фаза на менопаузата отнема от пет до седем години и през този период в организма настъпват големи промени. „Имаме два вида полови хормони: женски – естрогени и мъжки – андрогени. Преди настъпването на менопаузата при здрава жена женските полови хормони преобладават над мъжките, а по време на менопаузата ситуацията се променя и андрогените започват да преобладават. Именно мъжките хормони влияят негативно на състоянието на корените на косата. По време на менопаузата жените могат да развият андрогенна алопеция – плешивост при мъжете. Но този тип плешивост се появява по време на активната фаза на менопаузата. След като приключи, интензивната загуба на коса ще спре.

Ще спре, но предишното великолепие на косата вече няма как да се върне.

Трябва да се внимава! Ето няколко полезни съвета, които експертите от FGStyle дават, специално за нашите читателки:

• През този период шампоанът за мазен скалп е най-подходящ за грижа за косата, тъй като мастните жлези стават по-активни.

• За суха коса използвайте естествени масла. Когато се прилага върху влажна коса след всеки душ, косата ще остане гладка и добре хидратирана.

• Повечето жени не използват топлозащитни средства за оформяне на косата си. Но за зрелите жени това е много важно, защото косата им става по-уязвима от горещо изсушаване и оформяне.

• Необходимо е да правите подхранващи маски за коса веднъж седмично.

Прическите за възраст над 50 години също са много важни.

Мнозина вярват, че възрастните жени трябва да предпочитат къса прическа: дългата коса е по-тежка и ако не е достатъчно гъста, не може да създаде достатъчен обем. Късите и ултра къси прически ви позволяват да изглеждате стилни и младежки, особено ако поставите добър акцент върху очите.

Много стилисти обаче напоследък вече не смятат, че дългата коса е привилегия на младите хора. Те показват на възрастните дами приемливи начини да носят дълга коса. Това могат да бъдат прически с дължина до раменете, често с добавен бретон, които изглеждат добре във всеки цвят. Липсата на коса се крие от къдриците, особено ако плешивостта е засегнала определени области на скалпа. В този случай косата трябва да бъде закрепена с фиби, така че да скрие проблемните зони.

Дългите прически на пластове обикновено не изглеждат добре на зрелите жени, но прав и лъскав, изтънчен стил е помогнал, например, Деми Мур да остане млада в зряла възраст. Но не забравяйте, че само добре поддържаната коса изглежда добре. Така че при всяка прическа не трябва да пренебрегвате грижата и стила на косата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *