Facebook Pixel

Енергията на косата – знаци и поверия

Енергията на косата – знаци и поверия

Още от древни времена хората вярвали, че в косата се крие магическа сила и в нея са съсредоточени енергията и жизнените показатели на хората. Според историците, в много племена мъжете-воини не подстригвали косата си и не си бръснели брадите докато не убият първия си враг, а в много кралски родове било равносилно на отказ от престола, ако косата на престолонаследника бъде подрязана дори и с милиметър.

Изобщо дългите коси в почти всички нации са се считали за знак на богатство и щастие. Най-страшното наказание за невярна съпруга е било мъжът ѝ да ѝ обръсне главата. Монашеските обети са свързани с ритуално отрязване на косата, която е първата жертва принесена на Бог, а будистките монаси бръснат главите си, за да докажат, че не се страхуват от бедствия.

При степните народи съществувал обичай да се втъкават в камшика косми от косата на силен човек. Пастирите били убедени, че с подобен инструмент ще управляват по-лесно стадата, а животните ще са здрави и защитени.

И днес много хора вярват, че косите имат собствена памет и пазят информация, поради тази причина решат с дървен гребен многократно косите си преди лягане. Според това поверие, падналите косми трябва да бъдат изгорени, защото ако попаднат във вода човекът ще оплешивее, а ако бъдат изхвърлени навън е възможно птица да ги вземе за строеж на гнездото си, което гарантира трайно главоболие…

Старата поговорка гласи, че „по дрехите те посрещат и по ума те изпращат“, а косата е част от тази визия, която създава първото впечатление за човека.

Този факт в миналото е създавал доста проблеми на червенокосите, защото се е смятало, че това е човек ненадежден и хитър, способен на предателство. Суеверието идва от мита, че Юда Искариотски притежавал огнена коса, а за неговото предателство плащали дълги години хора, които просто имали късмета да се родят с червена коса.

По нашите земи са смятали хората с гъста и тежка коса за прикрити и зли. Това също има логично обяснение, защото древните славянски племена, населявали Балканския полуостров, били с меки и гъвкави светли коси. Те били мирни хора и считали всички (различни от тях) за потенциална заплаха.

Поверията за косата са тясно свързани и с фазите на луната.

Например, ако жена страда от несподелена любов или има проблеми със съпруга си, то непременно трябва да отреже част от косата си по пълнолуние, а ако човек е болен, то е необходимо да се подстриже при нарастваща луна.

Според любовните поверия, женската коса може да говори на мъжете. Ако една жена носи косата си събрана в прическа, то тя е властна и склонна да налага волята си, а ако обича да носи косите си разпуснати, то тя е чувствена и романтична.

И още малко интересни суеверия свързани с косата :

Човек никога не трябва да се подстригва сам, защото това ще доведе до серия от проблеми в живота му.

Децата могат да бъдат подстригвани едва след като навършат 12 месеца, за да са здрави.

Бременните не се подстригват, за да може косата да защитава плода от зли сили.

Сестрите и съпругите на моряците не подстригват косите си до тяхното завръщане.

Студентския фолклор повелява да не се подстригвате и миете косата си преди изпит, за да не забравите всичко научено.

Според бабите ни, за да изглежда косата здрава и да расте, трябва да я навали първият пролетен дъжд, а ако смятате, че сте урочасани – просто измийте  хубаво косата си – помага срещу всяка енергийна атака, защото се смята, че косите първи поемат удара на лошите очи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *